Чим харчується сич

Сич — невелика пташка родини совиних з незвичайною зовнішністю. Великі очі і виступи над ними надають їй дуже серйозний вигляд. Люди давно побачили цю особливість, і щосили використовують її. У російській мові сич — похмурий чоловік.

Ну а як же виглядає, де живе і чим харчується сич, той самий, справжній? Що ми про нього знаємо?

У народі птах користується поганою славою. Вважається, що якщо побачиш її — чекай неприємностей. А вже жалісливий свист краще взагалі не чути.

У природі зустрічаються різні види цих пернатих:

  • Будинковий
  • Мохноногий
  • Гороб’ячий
  • Кролячий
  • Сич-ельф

Вони відрізняються один від одного зовнішністю, розміром, середовищем існування.

Як виглядає сич

У нашій країні найбільш поширений будинковий сич. Цей близький родич совиних невеликий за розміром, довжина його тіла рідко перевищує 25 см, розмах крил досягає 60 см, а важить пташка трохи більше 150 грамів. Самки і самці забарвлені однаково: спинка у них бурувата або пісочного кольору з білими цяточками, черевце світле, з бурими включеннями.

Цікаве:  Небезпеки в інтернеті: 10 правил про те, як захистити свою дитину

Зустрічаються вони скрізь, крім Антарктиди. Зовнішність проживають на різних континентах птахів відрізняється мало.

Середовище проживання і спосіб життя

Сичі ведуть осілий спосіб життя. Вони воліють відкриті, рівні простору, уникають лісистих районів. Часто селяться ближче до людини, на околицях сіл і сіл, зруйнованих і недобудованих спорудах. Замість того, щоб будувати власне гніздо, часто захоплюють чуже. Самка відкладає до 5 яєць і 22-27 днів їх висиджує. Годує її в цей час самець. Проте є види (наприклад, ельфи), у яких самець замінює самку на кладці, в той час, коли та відлітає добувати собі їжу.

Цікаве:  Смертоносні хвороби людства: топ-10 епідемій та пандемій

На полювання птахи виходять в сутінках або рано вранці, хоча цілком можуть чекати видобуток і вночі, і навіть вдень.

Чим харчується сич

В основному в раціон входять дрібні гризуни (миші-полівки, тушканчики, хом’яки), жуки, жаби, дощові черв’яки. Іноді в їжу йдуть невеликі птахи і їх пташенята. Зазвичай сич видивляється здобич, сидячи в укритті, а потім безшумно атакує її зверху. Також він може витягнути собі їжу з землі. Цей двоюрідний брат сови — дбайливий господар. Все, що він не з’їв, відкладається на чорний день.

Цікаве:  8 фактів про Всесвіт

Будова лап дозволяє сичу легко вистачати жертву, після чого він розриває її на дрібні шматочки або заковтує цілком. Такі частини як кістки, пір’я, шерсть потім отрыгиваются.

Тривалість життя цієї птиці досягає 15 років. Пташині пари міцні, з однієї і тієї ж самкою самець може прожити кілька років.

Житло сича важкодоступно для хижаків, тому виживаність у птахів досить висока. До того ж вони добре пристосувалися до життя поряд з людьми. Однак повсюдна урбанізація призводить до того, що скорочується кількість їжі, тому чисельність родини поступово зменшується. Однак люди змогли приручити будинкового сича, і сьогодні він спокійно проживає в неволі.