Чим харчується шпак

Представники загону горобиних шпаки, мабуть, одні з найбільш численних птахів у Європі. Напевно ви не раз зауважували їх великі зграї, що кружляють над дахами будинків, і видають при цьому масу різноманітних звуків.

Чим харчується шпак, де живе і як виглядає, ми розберемо в цій статті.

Зовнішній вигляд і ареал проживання

Ті, хто бачив цю пташку близько, відзначають безсумнівну схожість з чорним дроздом. Схожа не тільки забарвлення, але і розмір, і оперення. Головна ж відмінність між птахами — світлі цятки, яких у дроздов немає.

Середній розмір звичайного шпака трохи перевищує 20 см, а вага знаходиться в проміжку 70-85 гр. Довжина крила становить 13-14 див. У особин цього виду сильні ноги, короткий (6-7 см) хвіст і загострений, злегка загнутий донизу дзьоб. Забарвлення частіше чорний, з райдужними переливами зеленого, фіолетового або пурпурного кольору.

Цікаве:  Топ-10 найдивніших професій з різних країн

Зустрічаються шпаки майже по всій земній кулі. Виняток становлять Центральна і Південна Америка, хоча в Північній Америці ці птахи чудово себе почувають.

Представники цього виду не зустрічаються високо в горах. В іншому вони не дуже вимогливі до місця проживання. У минулі часи шпаки воліли рівнини, зустрічалися у лісостепах, степах, болотах. Однак з плином часу вони перебралися ближче до людини і сьогодні живуть в окультурених ландшафтах. Ці птахи облюбували міста, сільськогосподарські угіддя, сади, поля, тобто ті місця, де є надлишок їжі.

Харчування скворцов

Меню дорослих особин вельми різноманітно, так як вони всеїдні і легко знаходять їжу. В раціоні переважають комахи (стрекози, мухи, оси, коники). Не відмовляються птиці і від дощових черв’яків, слимаків, гусінь.

Цікаве:  Чим займається логіст

Зграї шпаків давно стали найбільшим кошмаром дачників, так як здатні швидко знищити врожай ягід і фруктів. Особливий шкоди вони завдають виноградникам і полях, де ростуть зернові культури.

Мігрують чи шпаки?

Птахи цього виду вважаються перелітними, проте міграція цілком залежить від місця проживання. Жителі північних районів на зиму перебираються на південь. Перші зграї відправляються в шлях в кінці вересня. Шпаки спокійно долають відстані 1500-2000 км. Назад вони повертаються до початку квітня.

Мешканці південних регіонів вважаються осілими і не мігрують.

Розмноження

Першими з зимівлі повертаються самці і тут же починають шукати собі житло. Гніздяться птахи парами або невеликими групами. Селяться пари в дуплах дерев, щілинах скель, іноді в шпаківнях. Міські птахи знаходять порожнечі і ніші в будинках під дахами.

Самці полігамні і можуть злучатися з кількома партнерками.

Цікаве:  Що означає сон з п'ятниці на суботу (+ відповіді на питання)

Самка відкладає яйця протягом декількох днів. У повній кладці зазвичай буває від 4 до 7 яєць. Потім вона насиджує їх. Період висиджування триває до 14 днів. Пташенята з’являються сліпими і прозрівають тільки до дев’ятого дня. Немає в них і оперення, перший пушок виростає приблизно на сьомий день.

Годують пташенят обоє батьків, приносячи до 300 г білкової їжі в день. Вилітати з гнізда малюки починають через 3 тижні.

Цікаві факти

  • Шпаки — відмінні наслідувачі. Вони віртуозно імітують різні звуки: скрип дверей, нявкання кішок, квакання жаб, голоси інших птахів
  • Величезні зграї, що живуть в лісопарках і містах, не можуть залишати до 30 см посліду, що викликає загибель дерев
  • У деяких місцях люди спеціально розвішують шпаківні ближче до своїх осель, так як птахи знищують комах-шкідників