Де живуть альбатроси

Вічні кочівники, так можна назвати альбатросів. Ці птахи здатні долати величезні відстані і довгі місяці не опускатися на сушу. В день вони можуть подолати тисячі кілометрів, розвиваючи при цьому швидкість до 80 км/год.

Детальніше про те, де живуть альбатроси, чим харчуються, і в чому їх головна відмінність від інших пернатих ви прочитаєте в цій статті.

Зовнішній вигляд і характерні риси

Ці красені — справжні гіганти. Яка ще сучасна птах може важити більше 11 кг? Та й триметровий розмах крил вражає.

Особливістю виду є дзьоб. З першого погляду він мало чим відрізняється від дзьоба чайки, проте ця схожість удавана. Насправді він виглядає так, як ніби зібраний з пластин. Ніздрі витягнуті і знаходяться з боків, завдяки чому нюху альбатроса можна позаздрити. Птах з повадками нишпорки, де ще ви таке побачите?

Тулуб найчастіше міцне, щільне, шия має середні розміри. Хвіст невеликий. Перетинчасті лапи дозволяють незграбно рухатися по суші. Крила влаштовані так, що розправити їх можна без зусиль. При цьому вони дозволяють господареві спокійно планувати в потоці повітря.

Цікаве:  Хто такі єретики

Легкий Пух і суцільний, добре захищає від сильних морозів. Неяскраве забарвлення, ніж крупніше альбатрос, тим він біліше.

Місця проживання

Ці птахи — представники Південної півкулі. Повсюдно їх можна зустріти в холодних і помірних широтах. Кочуючи, вони залітають далеко на Північ, добираючись до Європи і Росії. Проте в Арктиці їх не буває.

Майже весь свій час пернаті проводять у польоті, далеко від берегів. Сплять вони на поверхні води і до суші добираються рідко.

Навколосвітня подорож займає у альбатроса трохи менше 50 днів. Особлива будова крил допомагає птахам планувати годинами, не зробивши при цьому жодного руху крилом. При повному штилі вони воліють не підніматися в повітря, щоб даремно не витрачати енергію.

Моряки здавна знають: побачив альбатроса — чекай бурі.

Цікаве:  Можна кинути пити самостійно : 13 способів боротьби з алкоголем

Особливості харчування

Ось вже хто зовсім не гурман, так це саме вони, представники сімейства альбатросовых. Основна частина раціону — падаль. Риба, кальмари, молюски — це вже делікатес. Справжніми ласощами є креветки та інші ракоподібні.

Для того щоб не упустити їжу, птахи здатні спланувати і навіть пірнути на глибину 10-12 метрів.

При цьому різні види добувають корм в різних місцях. Одні воліють полювати ближче до берега, інші — як можна далі від суші.

Як розмножується і скільки років живе альбатрос

Раз у два роки птахи злітаються на малу батьківщину. Цікаво, що незважаючи на відсутність будинку, гніздяться вони поблизу місця свого народження. Вчені довели, що гнізда альбатросів розташовуються не далі, ніж за 20 метрів від старого «вдома». Звідки у них така рідкісна пам’ять?

Гнізда бувають скупченими, але можуть розташовуватися і далеко один від одного. Зазвичай вони представляють собою наваленную купою траву з поглибленням посередині або невелике піднесення на землі. У деяких видів гнізд немає взагалі.

Цікаве:  10 книг, які має прочитати кожен

Партнери зберігають вірність один одному на все життя.

Яйце в кладці завжди одне і його батьки насиджують по черзі. Період насиджування триває до 80 днів. За цей час птахи значно втрачають у вазі. З’явився пташеня по черзі обігрівають і годують. Годування триває 21 день, після чого батьки залишають пташенят у самоті.

Період гніздування займає до 280 днів. Брати участь у розмноження молоді альбатроси починають у віці 8-10 років.

Ці пернаті гіганти довгожителі, так як природних ворогів у них у природі немає. Середня тривалість життя сягає 60 років.

В наш час популяція птахів зменшується, так як вони страждають від забруднення океану. З 21 виду зникаючими вважаються 19.

Сьогодні люди намагаються захистити цих чудових красенів. Будемо сподіватися, що їм це вдасться.